I Danmark er vi begyndt at spise mere og mere take away. I en artikel fra Berlingske beskriver en livsstilsekspert, at vi lever i en fortravlet tid. Det betyder at vi konstant søger efter, hvordan vi sparer en halv time, som vi stedet kan bruge til at arbejde, kysse med kæresten eller få læst den sidste nye bog færdig. Ofte er det madlavning og indkøb vi vælger at springe over og finder i stedet en løsning, hvor vi kan hoppe over, hvor gærdet er lavest. Men hvordan ser vores take away vaner egentlig ud? Her er en oversigt over vanerne i Roskilde og, hvordan de er sammenlignet med resten af Danmark og Hovedstadsområdet. I Roskilde er der ca. 48.700 borgere og er en af Danmarks større byer.
For mange associeres take away med pizza, fodbold, en drengeaften eller tømmermænds mad. Men sådan er det ikke længere. På landsplan ser vi faktisk en tendens til, at kvinder er mere interesseret i take away end mændene. Det kan hænge sammen med, at udvalget af take away er blevet sundere og sushi er kommet med på listen over populær take away. I Roskilde er det dog anderledes – her ser vi en ligelig fordeling mellem kønnene. Generelt ser vi, at mændene faktisk er i overtal i flere mindre byer, hvoraf kvinderne er langt i overtal i de allerstørste byer.
Det populære take away
Før nævnte jeg, at det sunde valg er begyndt at komme på markedet som take away, men hvad er det så vi primært køber, når vi f.eks. går ind på Just Eat? Danmark er helt enige på dette punkt, uanset om du kommer fra en stor eller lille by, fra Sønderjylland eller Nordsjælland. Det er nemlig pizza, som er vores foretrukne valg, når menuen står på take away. Herefter er valget i Roskilde præcis det samme som resten af Hovedstadsområdet og Danmark. På 2. pladsen kommer grillmad og grillretter og herefter den famøse burger. Det begynder først at blive interessant efter top 3, da vi her ser en stor forskel. I Roskilde er det durum og pita, hvoraf sushi har sneget sig med i toppen hos en del andre byer.
Roskildensere bruger færre penge
I Roskilde bliver der brugt færre penge på take away pr. indbygger end landsgennemsnittet – præcis 7% mindre. Der er stor forskel på, hvor mange penge de forskellige byer bruger på take away. Dragør bruger flest, og helt nøjagtigt 113% mere end resten af danskerne. Ofte kan vi se en sammenhæng mellem det populære take away og antal kroner brugt. Sniger sushi sig ind i top 4 kan vi se, at der bliver brugt flere penge på take away.
Antal af restauranter
I vores byer er der stor forskel på, hvor mange restauranter der er pr. 10.000 indbyggere. I overraskende mange byer er der helt op til 20 restauranter, hvilket er ekstremt meget. I gennemsnit er der 10 over hele landet, hvoraf København følger lige i hælene med 9 restauranter pr. 10.000 indbyggere. Roskilde er helt oppe på 13, så der er altså nok at vælge imellem, når Roskildenserne skal ud at spise.
Generelt set er tallene en sjov måde at få overblik over danskernes spisevaner. Vi er blevet et sundere folkefærd, men når det kommer til take away vælger vi stadigvæk det usunde mad. Kvinderne har vundet sin del af take away markedet, specielt i de store byer – og om det er sushi fra Just Eat i Roskilde eller pizza til en søndag med tømmermænd på sofaen har ikke den store betydning for det kvindelige køn. Mon ikke take away kun bliver mere populært, når de sunde valg bliver mere synlige i billedet. Det bliver spændende at følge i fremtiden.