Hovedpine har vi næsten alle prøvet – nogle mere end andre. Har du nogle gange problemer med hovedpine kan du få nogle gode råd til hvordan du kan undgå det her.
De to mest kendte former for hovedpine der findes er spændingshovedpine og migræne. Den største forskel på de to er at ved migræne kan det være nødvendigt at søge lægehjælp hvor spændingshovedpine er i en mere mild grad hvor lægehjælp for det meste ikke er nødvendigt.
Migræne
Migræne kan mærkes ved kraftig ensidig og dunkende hovedpine der varer fra nogle timer og op til 3 døgn. Migræne er ofte ledsaget af kvalme og i nogle tilfælde opkast. Når man har et anfald af migræne vil man også være meget overfølsom for lys og lyd og vil derfor søge mod et mørkt og stille rum.
I nogle tilfælde af migræne er det med såkaldt aura. Aura er hvor du kan opleve forvarsler inden selve migrænen. Forvarsler kan være synsforstyrrelser, snurrende forstyrrelser i fingre eller ansigt og i nogle lidt sjældnere tilfælde svimmelhed, talebesvær eller forbigående lammelser.
Men den mest udbredte form for migræne er uden aura og efter en evt. aura har været der, er de to typer ens.
Årsagen til migræne har forskere endnu ikke kunne fastlægge helt præcist. Det menes dog at det har noget at gøre med at de store blodkar udenpå hjernen udvider sig under et anfald og at det der for anfaldet til at starte, er en ændret elektrisk aktivitet i hjernen som også er det der stopper det igen.
Det er meget forskelligt fra person til person hvad der kan starte et migræne anfald men det kan f. eks. være forstyrrelser i søvnmønstret eller stress. Ud over det kan fødevarer som ost, kaffe, chokolade og rødvin udløse migræne.
Spændingshovedpine
Den mest udbredte form for hovedpine er spændingshovedpine. Op til ca. 80 procent af Danmarks befolkning lider af spændingshovedpine.
Der kan være mange forskellige årsager til spændingshovedpine og det opleves forskelligt fra person til person. Men ofte når der er tale om spændingshovedpine opleves det som spændinger i begge sider af panden eller at smerten føles som et ”bånd”.
Spændingshovedpine forværres ikke af fysisk aktivitet i modsætning til migræne.
De helt konkrete årsager til spændingshovedpine kendes ikke men der findes forskellige årsager der kan fremkalde hovedpine. Men ligesom med migræne er det forskelligt for den enkelte person hvad der kan fremkalde hovedpine.
De mest udbredte årsager til spændingshovedpine er bl. a. stress – både følelsesmæssig og fysisk stress, bekymringer, mangel på søvn eller hvis du sover dårligt.
En anden meget hyppig årsag er en dårlig arbejdsstilling. Hvis du har en arbejdsstilling der giver dig spændinger andre steder i kroppen kan det være med til at forårsage hovedpine.
Bekæmpelse af hovedpine
Hvis du lider af migræne er det nødvendigt at søge lægehjælp. Ved spændingshovedpine er det i de fleste tilfælde ikke nødvendigt med lægehjælpe og du kan selv gøre noget for at komme af med hovedpinen.
Først og fremmest er det altid vigtigt at sove nok og at sove godt. Den gennemsnitlige dansker har brug for ca. 8 timers søvn hver nat, men du skal også sove godt, ellers nytter det ikke noget – sørg for at sov i et helt mørkt rum og undgå forstyrrelser fra din mobil når du sover.
Du kan behandle noget spændingshovedpine ved at lave muskeløvelser alt efter hvor i kroppen du oplever spændinger.
Det er usikkert hvor vidt fysioterapi eller kiropraktorbehandling virker. Nogle undersøgelser har vist positiv effekt mens andre har vist negativ. Så om det kan hjælpe afhænger af den enkelte person.
Hvis du lider af spændingshovedpine en gang i mellem og det ikke er meget ofte eller konsekvent de samme tidspunkter kan du bekæmpe det ved hjælp af almindelige smertestillende piller. Som alternativ til faktiske smertestillende piller findes også naturlægemidler, du kan overveje.