Kilde: Unsplash
Det veganske køkken er vokset voldsomt i popularitet igennem de seneste år. Flere og flere er begyndt at stille spørgsmålstegn ved, om kød egentligt behøver at være en essentiel del af vores kost.
Spørger man veganere, hvorfor de har valgt at leve en tilværelse uden kød, får man ofte flere svar. Mange nævner det etiske aspekt omkring kødproduktion, mens de også har tanke på miljøet. I denne artikel af Videnskab.dk lider miljøet nemlig under den store mængde CO2, som de mange køer verden over udleder. Derudover er der også det helbredsmæssige aspekt, da mange undersøgelser viser, at en plantebaseret kost, kan gavne både krop og sind.
Mange topatleter spiser vegansk
Netop det helbredsmæssige har også fået flere og flere topatleter med på vegansk kost igennem årene, hvilket kun har hjulpet med at sprede den veganske livsstil endnu mere.
Vi ser derfor en voksende generation af veganske atleter, som er levende beviser på, at den veganske livsstil ikke gør dem mindre konkurrencedygtige. Den meget omtalte Netflix-dokumentar, The Game Changers behandler netop dette emne. Her følger man mange af verdens bedste atleter, som fortæller om, hvordan og hvorfor de spiser vegansk mad. Af særlig kendte navne, i dokumentaren, tæller blandt andre: Bodybuilderen Arnold Schwarzenegger, Formel 1-køreren Lewis Hamilton, Tysklands stærkeste mand Patrik Baboumian samt den succesfulde banecyklist Dotsie Bausch, der igennem sin karriere vandt syv amerikanske mesterskaber og repræsenterede USA.
”Serena Williams” af Yann Caradec (CC BY-SA 2.0)
Serena Williams, der af mange anses som den bedste kvindelige tennisspiller igennem tiden, er også veganer. Hun startede oprindeligt med at spise vegansk for at støtte hendes søster, der efter at have fået konstateret en sjælden sygdom, kaldet Sjogrens Syndrom, led af tørre øjne, næse og mund. Det gjorde det svært for hende at spille tennis på topplan, men en vegansk kost gjorde, at hun fik bugt med symptomerne, og altså kunne forsætte med at spille.
Serena holdte siden fast i den veganske livsstil, og er den dag i dag stadig blandt verdens absolut bedste tennisspillere. Således er hun, ifølge flere eksperter, blandt favoritterne til at vinde de næste store turneringer, der finder sted. Eksempelvis er hun favorit til at vinde Australian Open, der starter i februar. Hun er et af de bedre odds forslag hos bookmakeren, bet365, der giver odds 9.00, hvis det sker.
Serena forventes desuden at stå stærkt i mange af de andre turneringer. For at vinde kræver det selvfølgelig, at hun er på toppen rent fysisk. Det er derfor vigtigt, at hun får alle de næringsstoffer, som hun har brug for at performe på topniveau. Derfor spiser Serena altså en varieret vegansk kost.
Hvordan får man nok proteiner i vegansk mad?
Et af de helt store spørgsmål er typisk, hvor proteinerne skal komme fra, hvis man ikke må spise dyreprodukter. Men faktisk er sandheden, at mange plantebaserede madretter indeholder proteiner. Eksempelvis er fødevarer som fx tofu, bønner, linser, valnødder, chiafrø, hørfrø og græskarfrø alle spækket med proteiner. De indeholder også en god mængde Omega3, hvilket er godt for ledende.
Man kan altså sagtens få nok proteiner via en vegansk livsstil. Mange professionelle sportsfolk har endda oplevet at præstere bedre med en plantebaseret kost. Sørg dog for at lave din egen research, hvis du selv overvejer at spise vegansk mad, da det er vigtigt at tilpasse din veganske kost til, hvad netop din krop har brug for.