Mange danskere ser slanke ud, og tror de kan gøre lige, hvad der passer dem med kost og motion, uden det går ud over deres sundhed.
Det kan være, at dit BMI sidder lige i skabet, og du kan måske nok se, at der sidder overflødige kilo hist og her på kroppen, men det er ikke noget, der er slemt. Der er sikkert ikke nogen, der vil betegne dig som tyk og måske ikke engang buttet.
Men derfor kan du stadig falde ind under betegnelsen ”tyndfed”.
Mange der statistisk regnes for normalvægtige har faktisk så høj en fedtprocent, at de har lige så stor risiko for at udvikle livsstilssygdomme som overvægtige, hvor man let kan se, at der er adskillige kilo for meget på sidebenene.
Hvad vil det sige at være tyndfed?
Tyndfede personer er firkantet sagt personer, der har en normalvægtig BMI, men har en fedtprocent, der er for høj. Reelt ser man slank ud, men fedtprocenten er så høj i forhold til muskelmængden, at man alligevel reelt kan betegnes som fed. Man er altså tyndfed, idet man har en krop, der reelt er fed, men ser tynd ud.
Som tyndfed vil fedtet især være gemt i kroppen mellem de forskellige organer. I forhold til livstilssygdomme, er det et yderst kritisk sted at have sit fedt. Det er med andre ord reelt farligere, end hvis man har fedt på lårene, som er synligt. Som tyndfed er man ofte ikke bevidst om det sundhedsmæssige problem, og derfor gør mange ikke noget ved situationen. Men undersøgelser viser altså, at tyndfede har lige så stor sandsynlighed for at udvikle livsstilssygdomme som synligt overvægtige. Og gruppen af tyndfede er vokset de senere år – i øvrigt for begge køn.
Hvis du vil vide, om du er tyndfed kan du eksempelvis få målt din fedtprocent. Det kan du typisk få gjort i fitnesscentre, men du kan også købe en ”fedttang”, så du selv kan måle din fedtprocent.
Man kan også få målt, hvor fedtet sidder på privathospitaler, men det er en dyr løsning, og for mange vil det være tilstrækkeligt at få et bud via den mere simple fedtmåling.
Fedtprocenten skal ligge mellem 15 og 30 procent for kvinder, mens den for mænd bør være omkring 10-20 procent – der er dog mange forskellige anbefalinger.
Hvordan undgår jeg tyndfedme?
Kernen til at undgå tyndfedme er sund kost og træning. Med træningen kan du få forbrændt en masse fedt, og det er en god idé både at træne styrketræning og kondition, så du både forbrænder en masse fedt, samtidig med du får opbygget muskler.
Træningen vil også være med til at give dig energi og naturligvis gøre, at du bliver stærkere fysisk. Pas på ikke at lægge for hårdt ud, men træn eksempelvis omkring tre gange om ugen. Hvis du lægger for hårdt ud, kan det hurtigt gå ud over motivationen, når du ikke kan leve op til dine mål, og samtidig risikerer du at overtræne og dermed få skader.
Det kan være en rigtig god ide at få hjælp til træningen og her er en personlig træner et must.
I København kan du f.eks. få hjælp hos den kvindelige personlige træner Joan lang eller den mandlige Kasper V. Christensen, som begge tilbyder dedikeret personlig træning med programmer og kostplan, så du hurtigere og på den rigtige måde opnår dine mål.
Dem kan du læse mere om på Fortiusfitness.dk
Det bør understreges, at det faktisk er sundere at være overvægtig og træne, end det er at være tyndfed og ikke træne. Generelt får vi danskere for lidt motion, og mange tyndfede er netop havnet i kategorien, fordi de undervurderer nødvendigheden af træning. Så er du i gruppen af tyndfede, er det en rigtig god idé at komme i gang med at træne, så du kan få en sundere livsstil.