Når førstegangsforældre er helt nybagte og skal til at tage sig af deres lille baby, som lige er kommet ud og begyndt at smile til verden, så er der typisk en endeløs liste af spørgsmål, som forældre søger svar på. Nedenfor har vi samlet nogle af disse oftest stillede spørgsmål og fået svar fra eksperterne.
Hvordan får jeg min baby til at sove?
Selvfølgelig kan du ikke undgå søvnløse nætter helt, men der er faktisk mange måder at få din baby til at falde i søvn på. En af de mest effektive måder er at skabe en slags sengetidsritual med dit barn. Små børn, der er vant til en sengetidsrutine, finder det normalt lettere at falde i søvn og blive ved med at sove. Hvis dit barn finder det svært at falde i søvn, så prøv at give din baby en blid massage eller et varmt bad lige inden sengetid.
En anden gennemtestet teknik er at nusse baby i søvn sove. Vær dog forsigtig med ikke at lade baby falde i søvn med en sutteflaske i munden for at forhindre infektioner. At prøve flere forskellige måder til at få baby til at falde i søvn igen, hvis baby er vågnet om natten, kan også overvejes. Derfor kan du overveje at sætte babys tremmeseng i soveværelset ved siden af din egen seng, så du let kan berolige din baby og få ham eller hende til at falde i søvn igen.
Hvordan holder jeg min baby sund – og er det godt at bruge et puslebord?
Da dit barns immunforsvar endnu ikke har nået det samme niveau som dit, er det afgørende, at du gør alt for at sikre, at du ikke kommer til at smitte dit barn eller udsætte baby for forskellige sundhedsmæssige risici. En af de vigtigste faktorer, du skal overveje, er renheden af luften omkring din baby. Sørg for at du ikke udsætter dit barn for cigaretrøg, både før og efter fødslen. Forskellig research viser, at hvis din baby eller ufødte baby udsættes for cigaretrøg kan risikoen øges for vuggedød, så undgå dette for enhver pris!
Sørg også for at barnets sovemiljø er fri for genstande, som kan virke støvopsamlende. Dette kunne for eksempel være forskellige typer af sovedyr, da støvet kan medføre vejrtrækningsproblemer. Selvfølgelig skal dit barn have noget legetøj og nogle tøjdyr med i sengen, men sørg da for at det regelmæssigt afstøves og vaskes.
Sørg for at få din baby bliver checket regelmæssigt af sundhedspersonel og sørg også for at få ham eller hende vaccineret. Dit barns børnelæge vil også holde styr på dit barns vægtforøgelse. Dette vil medvirke til at sikre, at din baby får tilstrækkelige næringsstoffer. Lad være med at gå i panik, hvis din baby taber lidt vægt efter fødslen. Dette er helt normalt. Din baby bør dog øge vægten med tiden, hvilket er en god indikation på, at han eller hun er vel ernæret.
Når det kommer til babys kropshygiejne, så kan du og din partner lære i fællesskab, hvordan man bedst skifter snavsede bleer. Forskellige kilder på internettet anslår, at baby kommer til at skulle have ble skiftet op til 6.000 gange i løbet af sine første to år. At have det rette pusleudstyr vil også kunne hjælpe jer med opgaven om at holde jeres baby sund, så invester derfor i et puslebord til jeres baby. Med et godt puslebord indstillet i den korrekte puslehøjde, vil det ikke være svært at udføre de mange bleskiftninger på baby. Et puslebord har nemlig den store fordel, at alle remedier til bleskiftning er samlet på bare ét sted, så du slipper for at løbe forvirret rundt og lede efter bleer og vaskeklude, når baby skal have ren ble på klokken 3 om natten!
Samtidig hjælper et bord til bleskiftning dig med, at du hele tiden har en god kropsholdning, når du skifter ble. Vigtigheden af dette kan ikke undervurderes, og da især ikke når du nu kommer til at skifte ble så ofte. Et puslebord har den rette højde, så du slipper for at stå med ryggen krummet over, og ved at have alle ting samlet på bare ét sted, kan du gøre bleskiftningen så nem for dig selv som muligt.
Babys kropshygiejne er også vigtig, og her kan det være en god ide at vaske baby på et puslebord med badekar. Derved kan du stå opret og vaske din guldklump uden at risikere at få ondt i ryggen eller at sidde i en akavet stilling.
Hvordan kan jeg få min partner til at hjælpe mig med barnet?
Med så mange ting du skal holde øje med i forhold til at være blevet forælder, kan det desværre være let for dig at blive brændt ud med stress. Den bedste måde at sikre sig at dette ikke sker, er ved at tilegne sig hjælp fra sin partner. Selvfølgelig bør du være realistisk med dine forventninger. Forvent ikke at han eller hun vil vide alt om det at være forælder. Din partner skal også lære lige så meget som dig, når det kommer til at tage godt vare på jeres baby. For at holde tingene nemmere og mindre frustrerende for jer begge, bør I derfor tale om, hvordan I bedst kan hjælpe hinanden.