Samfundet er bygget op omkring nogle instanser og love, hvor bl.a. miljø, fødevarestyrelsen og FN-menneskerettighederne indgår. Det er vigtigt, at der er regler og love således, at alle mennesker ved hvordan rammerne er i samfundet. Det enkelte individ ved hvad man må og ikke må således, at alle kan leve i harmoni med hinanden. Instanserne er essentielle i det danske samfund, hvor miljøstyrelsen sørger for at passe på miljøet, og fødevarestyrelsen varetager overvågning af fødevarer samt veterinær brug. FN`s menneskerettigheder er det direktiv, som verdenssamfundet er bygget op omkring i forhold til de basale rettigheder for mennesker.
Miljøstyrelsen passer på vores natur
Miljøstyrelsen er en del af miljøministeriet, som udelukkende arbejder med lovgivning omkring miljøbeskyttelse. Det er vigtigt, at der bliver passet på naturen, så derfor skal der sikres gode levevilkår både får naturen selv, mennesker og dyr. Miljøstyrelsen udarbejder udover love også bekendtgørelser, som bruges både nationalt og internationalt. Der er nødt til at være nogle bestemte retningslinjer i forbindelse med affaldshåndtering, kemiske stoffer samt forurenet jord, så det kommer til at skåne miljøet så meget som muligt. Der kan hele tiden ske forbedringer miljømæssigt, og derfor miljøstyrelsen og hele tiden på, at sætte nye projekter i gang. De sørger også for, at der kommer løbende kontroller rundt omkring i Danmark således, at de pågældende love og regler bliver overholdt.
Fødevarestyrelsen kontrollerer vores mad
Fødevarestyrelsen er et samlet team bestående af udkørende fødevareenheder, udkørende veterinærenheder samt et laboratorium og to rejsehold, der kører ud for at tjekke op på henholdsvis fødevarer og veterinærbrug. De enkelte enheder i teamet har forskellige arbejdsopgaver, som de holder løbende kontrol med. De udkørende enheder i teamet besøger både private og erhverv for at sikre sig, at fødevarer opbevares korrekt samt at husdyr bliver passet under de rette betingelser. Enhederne kører bl.a. ud til forskellige forbrugere, virksomheder, dyrlæger og dyreopdræt.
Fødevarestyrelsen har forskellige destinationer rundt omkring i Danmark, som varetager kontrol i et bestemt område. I tilfælde af smitte blandt husdyr kommer enhederne ud for at få styr på problemet, inden smitten går videre. Teamets to rejsehold er med til at hjælpe de udkørende enheder, men holder øje med nogle andre parametre i praksis. De laver primært tilsynsopgaver og kommer ud hvis der er blevet anmeldt ulovlig drivende virksomheder eller ulovligt dyrebrug. I teamets laboratorium bliver der lavet adskillige undersøgelser samt kemiske analyser.
Som en samlet enhed kommer fødevarestyrelsen godt omkring opbevaring af fødevarer samt generel dyrevelfærd, ved at de forskellige enheder arbejder godt sammen. I tilfælde af love, der ikke bliver overholdt, så trækker fødevarestyrelsen bl.a. fødevarer, foder samt fødevarekontaktmateriale tilbage. Der udstedes bøder hvis de generelle love og regler ikke bliver overholdt, så det gælder om at have styr på reglerne, hvis man gerne vil drive et sted med dyr eller en offentlig virksomhed.
Menneskerettighederne beskytter vores rettigheder
Ligesom der er regler og love i forbindelse med fødevarer og dyr, så er der ligeledes regler der skal overholdes i forbindelse med mennesker. Menneskerettigheder er et direktiv, som alle lande skal leve efter. Disse rettigheder tager udgangspunkt i, at det enkelte individ har frihed samt rettighed til at kunne udtrykke sig selv samtidig med, at der bestræbes på at leve i en så fredelig verden som mulig. Denne verdenserklæring om menneskerettigheder blev vedtaget i 1948 af FN`s generalforsamling. Uanset økonomisk status, sociale sammenhænge og kulturelle rettigheder, så skal alle mennesker overholde disse punkter. Alle mennesker skal behandles ens, hvilket er en verdensforståelse således, at det gælder mennesker i alle lande.
Siden 1948 er der blevet nogle bindende menneskerettighedskonventioner, som også skal overholdes. Det er ikke muligt at kunne klage over punkterne i menneskerettighederne, hvis man er uenige i nogle af dem. De er blevet lavet i fællesskab på verdensplan og er ikke til at ændre.
Super spændende og inspirerende artikel! Os hos Degn & Dreyer Entreprise kan helt sikkert bruge nogle af ovenstående pointer i vores fremtidige arbejde som tømrer og murer. Vi tænker meget på miljøet og vores medarbejderes rettigheder, så dette er helt klart noget, vi vil tage med videre i vores fremtidige arbejde.