Privatleasing
Står du for eksempel og mangler en bil, men har hverken en opsparing eller mulighed for at låne penge i banken? Så er leasing en oplagt mulighed. Ved at lease kan du sådan set leje og bruge en hvilken som helst genstand uden at skulle betale den fulde pris og uden at skulle bekymre sig om at få den solgt igen når du er færdig med at bruge den. Det er den perfekte idé til dig, der ikke vil forpligte sig i alt for lang tid. I stedet for at købe noget selv, får du et leasingselskab til at købe genstanden for derefter at lease den ud til dig. Leasing er i princippet at leje en genstand fra ejeren i en længere periode. Ved privatleasing er det altså en udlejning til en privatperson over en periode, der er bestemt af den kontrakt, man tegner med leasingfirmaet.
Læs mere om privatleasing her!
Fordele og ulemper ved at lease
En af fordelene ved at lease er at man ikke som bruger skal bekymre sig om at det, man låner, mister værdi mens man bruger det. Siden den leasede genstand ikke er brugerens, men udlejerens, er det udlejerens problem at genstanden ikke er lige så meget værd som ved leasingperiodens start. I nogle tilfælde er det muligt for lejeren at købe genstanden efter at leasingperioden er afsluttet, men ikke altid.
Når du leaser for eksempel en bil betaler du blot en fast månedlig pris. Denne udgift kan variere alt efter hvilken kontrakt du skriver med udlejeren og kan altså skræddersys dine behov. Service og reparationer betales af udlejeren, så du som bruger kun skal betale for brændstof, forsikringer og grøn afgift. På mange måder er det altså leasingselskabet der står med de uforudsete udgifter, hvis noget skulle gå i stykker på bilen, da de står som ejere af bilen. Hvis der er tale om en ulykke er det brugerens forsikringsselskab, der skal kontaktes.
Der er selvfølgelig også ulemper ved at lease i forhold til selv at købe. For eksempel kan du ikke trække renteafgifter fra ved leasing. Det er heller ikke muligt at have en opsparing i bilen (eller hvad end der nu leases), da du ikke står som ejer, men kun bruger. Det er denne forskel, der skiller leasing fra køb. At det, man leaser ikke er ens eget gør også at man som bruger ikke må ændre eller personliggøre noget, præcis som man heller ikke må lave om i en lejet lejlighed. Desuden kan det være en ulempe at man er begrænset til at må køre et vist antal kilometer ifølge sin kontrakt, hvis det senere viser sig, at man har behov for at køre længere.
Muligheder for at privatlease
Det er blevet mere og mere populært at lease biler i Danmark på grund af de høje afgifter. Der er derfor mange, der tilbyder leasing af mange forskellige mærker af biler. Det gør det endnu lettere at vælge den bil man helst vil køre i.
Der er to former for leasing, finansiel og operativ. Det, der skelner de to former er om brugeren skal eller kan købe leasingobjektet efter at kontrakten er udløbet. Hvis man har en operativ leasingaftale er det ikke muligt at komme til at eje genstanden efter at kontraktperioden er udløbet. Omvendt kan man i nogle tilfælde være forpligtet til et køb ved finansiel leasing. Finansiel leasing minder altså mere om en afbetalingsordning. Når en leasingkontrakt skal udformes, skal man som bruger huske at hæfte sig ved om køb er en mulighed eller ej. Der står ligeledes i kontrakten hvor mange kilometer du må køre i leasingperioden. Hvis dette tal overskrides, skal man betale ekstra.