• Sådan indsender du en gæsteartikel
  • Betingelser for brug
  • Kontakt
NETTET
Hvilken selskabsstruktur skal du vælge til din start-up? IVS, ApS eller A/S?
Vil du arbejde frivilligt og gøre en forskel? Her er 3 gode ideer til frivilligt arbejde med mening
Sådan kan du sikre din partner økonomisk uden at blive gift
En hverdag med design og teknologi: Lær om livet som webdesigner
Værd at vide når du skal finansiere dit næste projekt
  • Elektronik
  • Familie
  • Ferie
  • Forbrug
  • Bolig
  • Kultur
  • Frit
  • Mad
  • Penge
  • Politik
  • Sundhed
  • Mode

Registrering af patent – sådan gør du

05 nov 2018
Kongepyton
2

Har du en god idé eller et varemærke, som du gerne vil beholde eller udvikle videre på, så er det med at sikre sig patentet så hurtigt som muligt. Især hvis du allerede tidligt i forløbet med udviklingen af produktet eller varen kan se, at det bliver stort på sigt. Derfor skal du registrere patentet eller varemærket hos det, der hedder Patent- og Varemærkestyrelsen.

Tjek om idéen er ledighed

Det første du kan og bør gøre, er at tjekke om din idé allerede er taget. Selvom du måske tænker, at din idé er unik og speciel, eller navnet på dit produkt er godt, så kan det være, at nogen har tænkt det samme tidligere, eller måske har givet samme navn til et andet produkt.

Er navnet eller produktidéen ledig, kan du gå videre med din ansøgning mod at få patent på opfindelsen eller varemærket. Er din idé allerede taget, må du tilbage til tegnebrættet og gentænke idéen eller finde på et nyt navn. Alternativt kan du overveje, om idéen er noget, du virkelig vil arbejde videre med.

Den rigtige rettighedstype

Som du måske allerede har opdaget, så er der forskel på, om du har en opfindelse, et navn og logo eller et design, som du gerne vil beskytte mod kopiering. Og ansøgningsprocessen er forskellig fra, hvilken type du har gang i at udarbejde. Derfor skal du også tage et blik på, hvad du har gang i, og dermed hvilken ansøgning du i første omgang skal sende af sted.

Det kunne for eksempel være, at du er i gang med en opfindelse, som på sigt skal have et navn og et logo. Derfor er det en god idé i første omgang at søge patent på opfindelsen, så den er sikret. Derefter kan navnet og logo komme på. Måske er det ikke så vigtigt på dig.

Det kan også være, at du har en tanke til et navn, hvor det er lige meget, hvilket produkt der ligger bag. Du vil bare gerne have navn og logo. Så er det en registrering af et varemærke, du skal i gang med.

Send en ansøgning

Når du har besluttet dig for, hvilken ansøgning du skal sende af sted, skal du også skrive ansøgningen. Her skal du have fokus på, hvorfor netop du skal have patent på produktet.

Hvorfor er den unik?

Hvad er det for en opfindelse?

Hvad er den tekniske løsning bag opfindelsen?

Selve ansøgningen

Når du har sendt den afsted, kan der gå en del måneder, før du ved, om man behandler din ansøgning. Og der kan gå mellem et og fire år, før du ved, om du har fået patent eller ej. Det betyder dog ikke, at du ikke arbejde videre på dit produkt i mellemtiden.

Få hjælp

Netop fordi der er en Patent- og Varemærkestyrelse, så har du mulighed for at få hjælp og stille spørgsmål igennem hele processen. Lige fra hvordan du skriver ansøgningen, til hvordan det går med processen, eller måske hvad du så gør efterfølgende.

Der kan nemlig være mange spørgsmål i forbindelse med noget, der er lidt mere teknisk, end du som opfinder eller designer er vant til. Derfor er det også bedre, at du stiller et par spørgsmål for meget, så du er helt sikker på, at du har styr på det hele. Det er nemlig vigtigt, at det går til på en ordentlig måde, så du kan være sikker på, at du får patentet.

Det ville være ærgerligt, hvis du glemmer noget vigtigt, eller gør noget forkert, hvis det potentielt kan betyde, at du så ikke får patentet.

Om skribenten
2 Comments
  1. Jesper 26. maj 2019 at 16:38 Svar

    Tak for et rigtig godt indlæg.

    Jeg har personligt selv forsøgt at søge patent på mit firmanavn (DecoFarver), da jeg opdagede en konkurrent havde lagt sig lige lovlig tæt op af navnet (Decorfarver).

    Jeg fik desværre afslag med den begrundelse at firmanavnet ikke var unikt.

  2. Victor 17. juni 2020 at 19:45 Svar

    Super godt skrevet ! – Er ved at have læst din tekst et par gange. Godt lavet!

Kommenter Annuller svar

*
*