Rigtig mange danskere er plaget af mørke rander i deres toiletter. Har toilettet nemlig ikke løbende fået toiletrens, ophobes der med tiden kalk i toiletkummen. Problemet stopper dog ikke her, da okker fra vandet tit og ofte vil farve kalken. Resultatet heraf er orange-gule, brune eller sorte rander i toilettet, som ikke just ser flotte ud.
Men kan disse kalkaflejringer fjernes let igen, eller er der ingen vej udenom at købe og installere et helt nyt toilet? Svaret hertil er selvfølgelig nej. Har du blot de rette rekvisitter, kan du selv fjerne selv svære belægninger fra kalk og okker i dit toilet.
Rengøringsekspert Emil Blücher viser dig her hvordan du gør:
Til kalkfjerningen skal du bruge:
- Handsker til at beskytte dine hænder
- En almindelig toiletbørste (gerne med sidebørste, så du kan komme op over kanterne)
- Effektiv toiletrens
- Kalkfjerner (gerne med spray, så du kan spraye kalkfjerneren på)
Køb let og enkelt toiletsten, spray, kalkfjerner og toiletrens på HUMA.dk ved at klikke her.
Start med at tømme toilettet for vand. Dette gør du ved at tage din toiletbørste, og gentagende gange presse vandet ud af vandlåsen, indtil at vandstanden falder i toilettet. Grunden til at vi gør dette, er for at kunne få toiletrensen og kalkfjerneren ned at virke længere nede i toilettet, hvor der sandsynligvis sidder en god del kalk og okker.
Når dette er gjort, skal der påføres WC-rens. Sørg for at toiletrensen kommer godt op under toilettets kanter, og at toiletrensen dækker hele toiletkummens overflade. Lad herefter WC-rensen virke i op til 15 minutter. Effekten øges ikke, hvis du lader toiletrensen sidde i længere tid. Efter et kvarters ventetid tager du fat i toiletbørsten igen, og sørger for at børste toiletkummens overflade godt og grundigt. Skyl ud, og tøm igen toilettet for vand.
Nu er det så blevet tid til at tage kalkfjerneren i brug. Dette “step” kan i nogle tilfælde undlades, hvis dit toilet ikke er meget præget af kalk. I givet fald kan du eventuelt genbehandle toilettet igen med WC-rens. Dette er ikke helt lige så effektivt som at bruge en stræk kalkfjerner, men omvendt er dette langt bedre, end udelukkende at bruge toiletrensen en enkelt gang.
Det kan være en fordel at vælge en fortykket afkalker, som bliver siddende op af toilettets kant. Vælger du nemlig en tynd afkalker, vil den hurtigt ryge ned i bunden af toilettet, og dermed kun have begrænset virkning. Som Emil viser i videoen, kan du evt. montere en sprayer på kalkfjerneren, således at kalkfjerneren kan sprayes på.
Påfør nu kalkrens på de områder i toiletskålen, hvor der stadig sidder kalk tilbage, og skrub grundigt med toiletbørsten. Sørg for at genbehandle løbende, indtil at der ikke længere er noget kalk som kan fjernes med kalkfjerneren.
Nu er det tid til at tage den sidste rekvisit i brug, nemlig toiletstenen. Sørg for at dyppe toiletstenen godt i vand, således at stenen bliver fugtig. Nu vil den ellers hårde sten nemlig blive til en slibepasta i takt med at du bruger stenen, som hverken ridser eller ødelægger dit toilets emalje.
Skrub blot toiletstenen frem og tilbage på de kalkbelægninger som er tilbage, og sørg løbende for at genfugte stenen. Du kan altid skifte mellem at bruge kalkrensen og toiletstenen, for derved at opnå den ønskede effekt.
Gode råd til kalkfjerning i toilettet:
- Brug handsker, og skift dem ud ved brud eller direkte kontakt med kalkrens eller toiletrens (såfremt at du bruger engangshandsker)
- Er dit toilet med farvet glasur, så find et lille ikke-synlig område, hvor du kan teste toiletstenen inden at du tager den i brug
- Når toilettet igen er flot, så sørg for at benytte WC-rens ugentligt, for at holde kalken væk. Dette er særlig vigtigt, hvis du bor i et område af landet, hvor der er særlig hårdt vand
Tak til rengøringsekspert Emil Blücher for venlig udlån af video.