Strikning har altid været populært – og faktisk har internettet, mod hvad mange måske ville forvente, været med til at gøre det endnu mere populært selv at strikke og hækle tøj og brugsgenstande fra tid til anden.
Det kan vi takke de sociale medier for, der gør det nemt at dele ens kreationer og komme i grupper med andre personer, der ligeledes er glade for at strikke. På Facebook findes der grupper med mange tusinde medlemmer, der alle har det til fælles, at de er glade for at strikke som det eneste.
Vi kigger her på 3 metoder til hvordan du kan blive endnu bedre til at strikke. Især nummer #3 er vigtig, mens de første to mere er ”rugbrødsarbejdet”.
Strikkebøger
Den traditionelle metode til at lære eller blive bedre til at strikke er ved hjælp af strikke- og hæklebøger.
Du kan købe bøger på nettet fra et par hundrede kroner. Hav dem ved siden af dig, når du strikker. Så skal du ”blot” følge opskrifterne. Du kan selvfølgeligt altid selv variere i farver og mønstrer, men bare det at have fx trøjens ”skelet” i form af bogen ved siden af dig er generelt en stor hjælp.
Du kan også købe dine strikke- og hæklebøger som ”e-bøger”. Dem downloader du direkte til enten din computer eller tablet (iPad). Nogle vil mene det er nemmere at have alle strikkebøger samlet på én computer, mens andre vil hævde, at de bedre lærer af bøgerne ved at have dem foran sig i fysisk kopi.
Du kan eventuelt prøve begge ting. Så finder du hurtigt ud af, hvad det virker bedst for dig og hvad du derfor skal fortsætte med.
YouTube
På YouTube – verdens største videoside og andenstørste søgemaskine – finder du en lang række relevante videoer inden for strikning.
Du ser andre folks opskrifter og mønstre og bliver selv inspireret. Du kan ikke alene få inspiration til nye designs og beklædningsgenstande, men du får også bedre teknikker af at se andre strikke.
De fleste YouTube-videoer er desværre på engelsk. Men sproget kommer også i anden række; det er designs, mønstre og teknikker, du især skal lægge mærke til i stedet.
”Learning by doing”
Den måske bedste både at blive bedre til at strikke på er ved blot at gå i gang.
Et godt engelsk udtryk lyder: ”Learning by doing”. Du lærer ved at gøre det. Da du skulle lære at cykle blev du sat op på en cykel og så kunne du ellers køre. Det samme princip gælder, når du skal lære eller blive endnu bedre til at strikke. Des mere du strikker, des bedre bliver du.
Husk, at du bliver bedre især når du bevæger dig ud på ”uprøvet grund” – det vil sige når du laver noget, du faktisk synes er svært.
For studerende er en god studieteknik ”distributed practice”. Det betyder, at du spreder din indlæring over længere tid. Hvis du har 20 timer til rådighed får du mere ud af dem ved at side 2 timer á 10 gange end to hele dage lige efter hinanden. Hjernen skal have tid til lige at slappe af og absorbere de indtryk, du har fået i løbet af dagen og de læringer, du har gjort.
Derfor kan du også sagtens lære at strikke, selvom du har fuldtidsjob eller en anden tidskrævende hobby. Du lærer meget af bare at bruge et par timer hver anden dag.
Når du så har lavet et design, du er glad for, bør du dele det med ligesindede på fx Facebook som nævnt i begyndelsen af denne artikel. Du får feedback fra andre brugere og får et fællesskab. Det er med til at udvikle både din evner indenfor strikning og hækling, men fællesskabet er også med til at holde dig til ilden, så du bliver endnu bedre næste gang.