Som en samvittighedsfuld beboer på kloden gør vi vores for at passe på vores allesammens miljø. Men hvad er det lige, du nemt kan gøre i hverdagen for bedre at passe på dit CO2-udslip?
-
En miljøvenlig bil
Der er fire grader af miljøvenlig billisme. Første grad er at køre en bil, der kører langt på literen, og selv køre den brændstofsvenligt. Jo mindre benzin vi bruger, jo mere uafhængige bliver vi af fossile brændstoffer. Men en normal bil bruger stadig en ordentlig omgang benzin. Derfor er der hybridbiler, elbiler og brintbiler til i verden. Hybridbiler bruger fremdriften og energien fra en benzinmotor til at oplade en elmotor. Det betyder, at bilen besparer enormt meget benzin ved start/stop-kørsel i byer i og i køer. Det er en miljøvenlig bil, der dog ikke rigtig kommer til sin ret ved kørsel ved højeste hastigheder som eks. på motorvej.
Derefter kommer elbilen. Elbilen har bedre og bedre rækkevidde som årene går, og elbilsejere har gode forhold i Danmark med ladestandere. Men selv ikke elbiler er lige så miljøvenlige som brintbiler. Brintbiler er i sandhed fremtidens bil. De lukker kun damp ud i atmosfæren. Brintbiler ligger stadig omkring en halv million for en personbil, så den er endnu ikke nede på niveau med eks. hybridbiler, der kan findes for lige over 150.000.
-
Opvarmning af hus og hjem
Står der et gammelt oliefyr nede i kælderen? Som med biler er der enten teknologien eller effektiviteten at forbedre, når det kommer til at opvarme sit hjem mere miljøvenligt. Jordvarme og solvarme er klart de mest miljøvenlige opvarmningsformer.
Nye naturgasfyr er meget effektive, men stadig som benzinbiler, der kører langt på literen, fuldstændigt afhængig af fossile brændstoffer – her naturgas. Fjernvarme kan både være billigt og miljøvenligt, men også dyrt og ineffektivt. Afhængig af rørlægning, dit varmeforbrug og afstand til anlægget så kan der gå meget varme tabt og sendes meget varme retur til ingen verdens nytte. Typisk er du dog bundet på hænder og fødder med fjernvarme. Hvis du ikke er det, så kan jordvarme og solvarme anbefales.
Jordvarme fungerer ved at udnytte varmen i jorden. Der finder også varmepumper, der udnytter varmen i luften til at opvarme luft eller vand. Den klart mest effektive er dog den, der udnytter varmen i jorden. Det kan skabe kæmpe besparelser på varmeregningen og sætter et meget mindre CO2 aftryk her i verden. Det samme gælder solvarme. Solvarme benytter sig af solfangere, der bruger varmen i solens stråler til at opvarme vand til radiator. Både solvarme og jordvarme kan være dyre at få sat ind. Se det derfor som en langsigtet investering. Projekterne kræver også, at du har et tidssvarende isoleret hus og egnede radiatorer. Hvis du ikke har et velisoleret hus, så er det altid et sted at starte. Det første vi alle kan gøre for miljøet er at bedre udnytte den varme og strøm vi allerede bruger.
-
Spar på papir, varme og strøm
- Tør op med klud i stedet for køkkenrulle.
- Hvis du skal printe så print på begge sider af papiret.
- Hold radiatorer på et fast niveau. Sluk kun hvis du er væk flere dage af gangen
- Justerer din radiatorer selv på varmen ift. den omkringliggende temperatur? Så luft ikke ud mere end et par minutter af gangen
- Brug sparepærer og lysdæmper
- Undgå standby på elektriske apparater
Det var mine skarpe tips til hverdagens jagt på en grønnere verden. De er ikke lavet til de radikale miljøfolk, men snarere helt almindelige danskere, der bare gerne vil gøre en lille forskel uden at slå knuder på sig selv. Det er de små ting, vi alle sammen gør, der gør den endelige forskel.