Det er ikke bestemt per lov, at ens ejendom skal have en tilstandsrapport tilknyttet, derfor er det oftest i situationer, hvor man skal sælge ens hus eller lejlighed, at man vil opleve, at ejendomsmægleren er meget glad for de her rapporter. For at forstå vigtigheden er tilstandsrapporten, skal vi først have et kig på, hvad det egentlig er.
Det kan ses som værende en slags evaluering eller vurdering af husets tilstand og form sammenholdt med husets alder. Huset vurderes ud fra nogen kriterier og bliver også sammenlignet med hvor godt det holder sig, sammenlignet med andre husets tilstande, der har samme alder.
Det er dog vigtigt, at slå fast, at det som den fokuserer på er skader – og ikke de skader, der kan være et resultat af naturlig slitage. Det kan måske godt lyde lidt langhåret; men når den byggesagkyndige kigger og vurderer ens hus, så ser de på de reelle skader og hvis han/hun tolker nogen af skaderne som værende kommet pga. husets naturlige slitage, så vil det ikke fremgå i rapporten.
Den byggesagkyndige evaluerer huset ud fra nogen udvalgte punkter og viser derfor en side af huset, samt hvordan denne side forholder sig. Men det er langt fra alle husets sider, der bliver evalueret på, så det er selvfølgelig en vigtig pointe, man skal være klar over, når man læser og gennemgår en tilstandsrapport.
Men hvorfor er den alligevel ret vigtig? Jo, fordi den bidrager med et objektivt syn på huset, som er både brugbart for køber og sælger. Køber får noget reel dokumentation, der er brugbart, når huset skal sælges. Ordene ”huset er i god stand” giver først mening, når man har noget troværdig dokumentation, som kan underbygge ens udsagn. Hvad angår køber, vil det naturligvis skabe noget troværdighed over for køber, da han/hun kan læse om husets tilstand i en objektiv rapport.
Læs mere detaljeret om tilstandsrapporter her:
- http://tilstandsrapport-danmark.dk/billig-tilstandsrapport/
- http://www.danske-bygningssagkyndige.dk/tilstandsrapport/
Rapportens objektivitet bliver købssituationens omdrejningspunkt
Netop det faktum at der bliver kreeret en objektiv rapport, skaber en åbenhed og en transparens i købssituationen, hvilket gavner alle involverede. Den byggesagkyndige kommer med hans syn på huset og dette syn bliver centrum for hele handlen. Det er troværdigt for køber, da det er en udefra og som egentlig står uden for hele handlen i sig selv, som kommer med sin vurdering af huset.
Derved ved køber, at det er en objektiv vurdering. Samtidigt med er det gavnligt for sælger, da det er nemmere at få opbygget et godt forhold til køber, da man kan dokumentere husets tilstand på en rigtig god måde. De fleste ejendomsmæglere anbefaler denne procedure, fordi det rent faktisk virker i salgsprocessen – der udarbejdet et dokument, som beskriver ens hus ud fra nogen objektive standarder og parametre.
Dog skal man være opmærksom på, at den byggesagkyndige også har en hverdag og følger nogen bestemte rutiner – hvilket måske også nogen gange kan afspejle sig i rapporten. Den er lavet på baggrund af nogen bestemte udvalgte punkter og viser derved nogen bestemte sider af huset. Men den er vigtig og essentiel, da den skaber grobund for ikke alene en god kommunikation mellem parterne imellem, men den skaber også en troværdighed og en tillid, da husets tilstand bliver fremvist i rapporten uden nogen fingre lagt imellem.
Vigtigheden af rapporten ligger i, at den bidrager med noget objektivt i en situation, hvor alle har hver deres egne interesser – sælger vil gerne have flest muligt penge, men køber vil have den bedste pris. Derfor bliver der fremlagt noget reelt information, som kan anvendes som platform, hvor fra man kan anvende disse oplysninger og forhandle sig frem til en fair og god handel for alle parter.