En opholdstilladelse i Danmark er ikke nem at opnå, og mere end 50% får afslag. Derfor er det vigtigt at ansøge om familiesammenføring korrekt med de rigtige dokumenter og bilag til ansøgningen. Visse betingelser skal opfyldes før man kan søge om familiesammenføring. Man kan ansøge om familiesammenføring til 3 forskellige grupper af familiemedlemmer.
Det er ægtefæller, børn og andre øvrige familiemedlemmer. Når man opnår opholdstilladelse gennem familiesammenføring, giver det ret til arbejde i Danmark. Opholdstilladelsen er i første omgang begrænset af tid. Det vil sige at man faktisk er her på en slags prøve, og mulighederne for at blive her i landet bliver næsten umulig hvis man begår kriminalitet og bliver dømt.
Der gælder forskellige regler for forskellige slags opholdstilladelser, altså den person der bor i Danmark skal have enten statsborgerskab, flygtningestatus med en forlængelse, eller være EU-borger. Der gælder forskellige regler for de bestemte grupper, og fx folk fra norden gælder der særlige love. Derudover gælder der også særlige regler hvis personen har opholdstilladelse som studerende her i Danmark.
Når man ansøger om familiesammenføring er der mange forskellige ansøgningspakker man kan vælge mellem, som hver holder en grundig vejledning i hvordan man udfylder den, og hvordan man udfylder den. Desværre er det sådan at mange stadig ikke udfylder dem helt korrekt, og/eller mangler/glemmer dokumentation, som så fører til afslag til opholdstilladelse eller at den bliver afvist. Derfor er det meget vigtigt at man tager ansøgningen seriøst og bruger en checkliste. Det er blevet obligatorisk at udfylde de papirbaserede ansøgningsskemaer fra primo 2015.
For at få et opholdskort skal man afgive biometri som bliver taget i forbindelse med indgivelse af ansøgningen.
Til dem der ønsker familiesammenføring med en ægtefælle skal man være opmærksom på skemaguiden, og begge parter skal udfylde hver deres del af ansøgningen, som kan indgives på et offentligt kontor som i tilfældet er borgerservice. Ansøgningen kan også indleveres på ambassader i udlandet hvis man ikke befinder sig i Danmark, og i nogle tilfælde også på den svenske ambassade. I forbindelse med afleveringen af ansøgningen skal man have taget ansigtsfoto, fingeraftryk og underskrift som bliver gemt på det opholdskort som den udlandske ægtefælle får udleveret, hvis man får opholdstilladelse.
Sagsbehandlingen tager i øjeblikket længere tid end normalt, da der er mange folk søger om det. Der er 2 typer for sager der bliver behandlet. Der er de normale enkeltsager som bliver behandlet direkte hvor alle dokumenter og bilag er vedlagt. Så er der den anden type sager som er komplicerede da de skal have dispensation eller der skal tages særlige hensyn. Et par uger efter ansøgningen er afleveret får man brev om, hvilken gruppe ens ansøgningen bliver behandlet i. Der står også hvor længe man skal vente og i komplicerede sager tager det ca. et halvt år før man får en afgørelse. Det er her vigtigt at sagen er oplyst så godt som muligt. Hvis der bliver vurderet at alle betingelser er opfyldt får man en afgørelse med en opholdstilladelse, som stadig har nogle krav med sig. Det er dansk prøven som skal tages inden et halvt år, efter man har fået opholdskort. Der står også hvornår man skal søge om forlængelse. Hvis der bliver vurderet at man ikke opfylder betingelserne får man at afslag, som man kan klage over til nævnet. Du kan læse meget mere om familiesammenføring på www.nemfamiliesammenfoering.dk og evt få hjælp til netop din sag og forbedre dine chancer for at opnå opholdstilladelse.
Du øger dine chancer for at få familiesammenføringen ved at få en professionel rådgiver til at hjælpe dig med ansøgningen. Selv små formelle fodfejl kan betyde, du ikke får lov i sidste ende til at føre familien til Danmark.